VAKIF KURMAK

   Vakıf nedir

Bu yazımızda sizlere vakıf kurmak ile ilgili önemli bilgileri aktaracağız. Vakıf kurmak isteyen potansiyel kişiler iseniz şayet bu yazımızdan faydalanabilirsiniz. Arapçadan gelen bir kelime olan vakıf, kişilerin taşınır veya taşınmaz mallarını, kendi rızası ile, hayır amacıyla ve yine kendisinin belirttiği şart ve hizmetlerin yerine getirilmesi için tamamen hizmete tahsis etmesidir. Vakıf ile ilgili bu tanım halk arasında daha anlaşılır olabiliyor. Fakat kanunen olarak en düzgün tanım Türk Medeni Kanunu’nun 101. maddesinde; “Vakıflar, gerçek veya tüzel kişilerin yeterli mal ve hakları belirli ve sürekli bir amaca özgülemeleriyle oluşan tüzel kişiliğe sahip mal topluluklarıdır. Bir mal varlığının bütünü veya gerçekleşmiş ya da gerçekleşeceği anlaşılan her türlü geliri veya ekonomik değeri olan haklar vakfedilebilir.” Şeklindedir.

       Toplumları oluşturan insanlar arasında sosyal yardımın ve dayanışmanın en eski kuruluşlarından olan vakıf, toplumun sahip olduğu manevi gücün ve değerlerin daha fazla güçlenmesine vesile olmuştur.

     Vakıf kaç kişi ile kurulur

Vakıf kurmak için 5737 sayılı Vakıflar Kanunu’nda asgari bir kişi sayısı belirtilmemiştir. Fiil ehliyetine sahip her kişi vakıf kurabilir. Sınırlı ehliyetli kişiler ise ancak vasiyetname ile vakıf kurabilir ancak bunun için 15 yaşını doldurmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak şartı aranmaktadır. Bununla birlikte tam ehliyetsiz kişiler vakıf kuramazlar. Tüzel kişiler de vakıf kurabilirler.

       Vakıf kurma iradesi resmi senetle ve yahut ölüme bağlı tasarrufla olabilir. Resmi senetle kurulan vakıflar, vakıf senedi hazırlamak zorundadırlar. Vakıf senedinin kurucular tarafından noterde aynı anda imzalanması gerekir. Kurucular fazla ise bu işlemleri temsilci aracılığıyla ve senedin metninde bu yetkilendirmeyi yazmak daha pratik bir yol olabilir. Temsilci aracılığıyla yapılması durumunda, bu yetkinin noter tarafından temsilci belgesi verilmesi, bu belgede amaç, özgülenecek mal ve hakların yazılması zorunludur. Kurucular arasında şayet tüzel kişiler var ise; kuruluş belgesinde vakıf kurabileceğine dair hüküm bulunması gerekir.

       Vakfın bir diğer en önemli özelliği mal topluluğu olmasıdır. Belirli ve sürekli bir amaca özgülenecek mal varlığı olması gerekir. Vakıfların kurulması için gerekli olan tüm şartların yerine getirilip getirilmediğini mahkemeler denetlerler. Kuruluş şartları yeterli olması ve bunun tespiti durumunda mahkeme tarafından tutulan sicile tescil ile tüzel kişilik kazanırlar.