- 13 Şubat 2021
- Posted by: admin
- Category: Blog
5.8 fitness exercise (sports acitivities) crossfit shana ross fitness – 629 w 22nd st, ste 1 houston, tx – health & fitness, exercise & fitness programs – (713)-861-7272
Merhaba değerli üçüncü sektör gönüllüleri,
Bu makalemde en sık sorulan sorulardan bir tanesini cevaplamaya çalışacağım. Dernek nasıl kurulur kaç kişi gereklidir ve hangi işlemler ile nereye müracaat edilir gibi sorular hakkında sıklıkta bilgi alınmaktadır. Ben de bu konu hakkında sizlere yardımcı olacağını düşündüğüm bilgileri paylaşmak istiyorum.
Dernek kurmak
Dernek kurmak için en az 7 kişi olması gereklidir. Maksimum olabilecek sayıda ise sınır bulunmamaktadır. Aynı amaç doğrultusunda bir araya gelmiş olmaları yeterlidir. 7 kişi bir araya geldiniz ve dernek kurmak için gerekli ilk etabı tamamlamış bulunuyorsunuz. Bu kişileri üye statülerine göre de ayrım yapmalısınız. (Kurucu üye, başkan vb.)
Şimdi ise dernek kurmak için neler gereklidir kısmı hakkında detaylı bilgiler paylaşacağım. İlk öncelikle tabi derneğin bir ismi olması gerekiyor.
İsim belirlerken dikkat edilmesi gereken kelimeler ve izne tabi olanlar yer almaktadır. Örneğin; Türk, Türkiye, Atatürk, Mustafa Kemal, Milli ve Cumhuriyet gibi. Bu kelimeleri ancak İçişleri Bakanlığı’ndan izin almak suretiyle kullanabilirsiniz. Bir de bunların yanında tüm, bütün gibi kapsayıcı kelimeler bulunuyor bu kelimeleri de ancak belli bir üye sayısına ulaştıktan sonra gerekli izinleri alıp akabinde kullanabilirsiniz. Bununla birlikte tabi Türkiye’de yer alan dernek sayısı bir hayli fazla olduğundan aynı dernek isimlerinin kullanılmaması gerekmektedir. Peki aynı isimde dernek olup olmadığını nasıl kontrol edeceğiz. Bu hususta İl Sivil Toplum Müdürlüğü sitesinde yer alan aktif dernekleri kontrol edebilir ya da bulunduğunuz ilin Dernekler Büro Amirliğinden sorgulama yaptırabilirsiniz.
Dernek tüzüğünü
Üye sayısı ve dernek ismi konusunda belirlemelerimizi yaptık şimdi sırada dernek tüzüğünün hazırlanmasında. Dernek tüzüğünün çok fazla örnekleri vardır ancak derneğin amacına uygun eksiksiz bir tüzük hazırlanması çok derece önemlidir.
Dernek tüzüğünde kuruluş hükümleri, üyelik hükümleri, derneğin organları ile ilgili hükümler, mali hükümler, bildirim yükümlülükleri, diğer hükümler şeklinde sınıflandırarak alt başlıklar halinde de açıklayıcı hazırlanmalıdır.
Derneğin adresini belirlemeli ve belirlenen adreste ikamet eden farklı kat malikleri de var ise onlarının da tümünün imzalı onayları alınması gereklidir. Adres eğer işyeri ise gerekli belgeler ile birlikte başvuru esnasında Dernekler Büro Amirliği’ne verilmelidir. Ayrıca derneğin bulunacağı adresin mutlaka ayrı bir kapı girişi olmalıdır.
Bu aşamadan sonra ise Kuruluş Bildirimi, 4 adet kurucu üyelerin imzası olan dernek tüzüğü, kira kontratı ya da muvafakat name ve tebligat listesi ile birlikte Dernekler Büro Amirliği’ne başvuru yapılmalıdır. Tabi bu belgelerin tümünün asılları ile birlikte işlem yapılmaktadır.
Dernek kuruluş
Dernek kuruluş işlemlerinin ve genel olarak izlenmesi gereken yolları aktarmaya çalıştım. Umarım ki bu bilgiler sizlere yarar sağlar ve işlerinizi kolaylıkla halletmeniz için yol gösterici olur.
STK KURUMSAL HİZMETLER
Sivil Toplum Kuruluşunuzun, sorunsuz, eksiksiz ve verimli yönetilebilmesi için STK KURUMSAL HİZMETLER’den destek alabilirsiniz.