- 12 Mayıs 2021
- Posted by: admin
- Category: Blog
Federasyon nasıl kurulur. Kuruluş amaçları aynı olan en az 5 derneğin bir araya gelerek kurdukları üst birliktir .
Kısaca üyeleri dernekler olan bir dernek de diyebiliriz. Bir ilde kurulu il ve köy dernekleri bir araya gelerek il dernekler federasyonunu, bir ilçede kurulu köy dernekleri bir araya gelerek ilçe dernekler federasyonunu kurabilirler.
Böyle bakıldığında son derece kolay gibi görünüyor.Yapılacak formaliteleri de tamamlayan 5 dernek bir araya gelince federasyon olabilirler. Sonrada diğer derneklerini üye yapabilirler.
Federasyon kurmadaki asıl amaç derneklerin birlik olması ve amaçlarını yaygınlaştırma fırsatı yakalamalarıdır. Türkiye’de en çok spor federasyonları bulunmaktadır. Federasyonlarda ki; en önemli farklılıklar, üye kayıt defterine şahıs yerine tüzel isimlerin yani derneklerin adının yazılmasıdır. Ayrıca dernekler tarafından oy ve delege oranlarının ve şartlarının federasyon ve dernekler tüzüğünde detaylıca bildirilmesi gerekmektedir.
Aynı amaçlı dernek ya da kulüpler olmalıdır. Tüzüklerinde belirtilen hükümler bir olmalıdır.
Federasyonlar vergiye tabi mükellefiyetlerinde müstakil olarak işlem görürler. Örneğin. kendilerine bağlı derneklerin kira stopaj ödemelerinden, sorumlu değildirler
FEDERASYON KURMAK İÇİN İSTENEN BELGELER
Federasyonlar, kuruluş bildirimi ve eklerini mülki idare amirliğine vermek suretiyle tüzel kişilik kazanırlar. Federasyon kuracak dernek temsilcileri tarafından imzalanmış Kuruluş Bildirimi (Dernekler Yönetmeliği Ek-2’de bulunan) ve aşağıda belirtilen ekler, federasyonun kurulacağı yerin mülki idare amirliğine verilir.
1- Kurucu dernek temsilcileri tarafından imzalanmış iki adet federasyon tüzüğü,
2- Federasyon kurulması yönünde derneklerce alınmış genel kurul karar örneği,
3- Kurucuların derneği temsil etmekle yetkilendirildiğine ilişkin ilgili dernek yönetim kurullarının karar örneği,
4- Kurucular arasında yabancı dernek veya dernek ve vakıf dışında kar amacı gütmeyen kuruluşlar bulunması halinde, bu tüzel kişilerin federasyona kurucu olabilmesine dair İçişleri Bakanlığı’nca izin verildiğini belirten federasyon kurucuları tarafından imzalanmış yazılı beyan,
5- Geçici yönetim kurulu üyeleri ile yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste veya yazı,
Büyükşehir belediyesi sınırları içinde kalan ilçeler hariç diğer ilçelerdeki federasyon kuruluş işlemlerinde istenen belgeler birer arttırılarak verilir
FEDERASYON NE İŞ YAPAR?
İlçede kurulu dernekler arası koordinasyon,haberleşme ve yardımlaşma ancak federasyon kanalı ile yapılabilir.İlçe köy dernekleri bundan son derece uzak durumdadır.Federasyon iyi yönetilirse bunu sağlayabilir
.Bir federasyon altında iyi organize olmuş dernekler gerek siyasi arenada gerekse dış dünyada daha itibarlı olurlar.
Kuracağı komitelerle projeler üretir ve derneklerin kullanımlarına sunar.
Federasyonun elinin altında daha fazla insan kaynağı olacağı için derneklere danışmanlık altında destekler verir.st birliklere üye olarak üye derneklerini dünya ile daha fazla entegre olmalarını sağlayabilirler.
Gerek ulusal gerekse uluslar arası fonları araştırır koşullarını öğrenir ve federasyon olarak yada durumu uyan derneklere kullanımını sağlar.
Yaratacağı fonlar olursa bunların ortak projelerde nasıl kullanılacağını duyurur ve dernekleri birlikteliğe teşvik eder.
Federasyon kurmak için bu konuda tecrübesi olan işinde profesyonel dernek danışmanlık firmaları ile çalışmalısınız. STK KURUMSAL Hizmetleri olarak dernek ve federasyon kurma gibi tüm yönetim süreçlerinde sizler için hizmet vermekteyiz.